Friday, August 13, 2010

Kizilcigi soydum, bas ucuma koydum



Bugun Serkan'la universitenin bahcesinde dolasirken bir kizilcik (cranberry) agaci kesfettik. Uzeri yerlere kadar egilen dallarindan sarkan kirmizi meyvelerle doluydu. Dayanamadik ve biraz topladik. Daha sonra eve gelip kizilciktan neler yapilabilinecegini arastirdim. Bulduklarim soyle:

  • Recel
  • Serbet
  • Marmelat
Kizilciklarin bir kismiyla recel yaptim. Kalanlari da fazla seker koymadan serbete cevirmeyi dusunuyorum. Meyveler henuz tam olgunlasmamis olmasina ragmen recelin tadi gayet guzel oldu.

Gelelim kizilcigin faydalarina bir kere idrar yolu enfeksiyonlari icin birebir. Kendimden biliyorum. Bir bardak kizilcik suyu ilaca gerek kalmadan sistiti bir seferde temizliyor. Onun haricinde bir suru antioksidan ve vitamin icerdigi de keskin tadindan dolayi asikar. Internetten arastirdigim kadariyla bu meyve idrar yollari haricinde anti-biyotiklere alternatif olacak kadar baska bakterilere ve viruslerde de etkiliymis. Butun sindirim sistemini saglikli tutmaya yardimci oluyormus. Iyi kolestrolu yukseltip kalp damar sistemini guclendiriyormus. Daha fazla bir suru baska bilgi icin su siteye bakabilirsiniz.

Herseyin otesinde agac dallarina uzana uzana birseyler toplayip onlari mutfakta kullanmak cok hosuma gitti. Avcilik-toplayicilik gunlerime geri dondum :)